Saturday, March 19, 2011

Penjelasan Isu Khalwat


Oleh: Pencari Kebenaran

Seorang orang kuat sebuah parti pembangkang dari Kg. Tok Dir, Bukit Payong yang ditangkap khalwat adalah bapa saudara kepada YB (wakil rakyat) parti pembangkang itu, demikian pengakuan sepupu Adun berkenaan, Fazli Ali dari Binjai Rendah yang juga merupakan anak saudara.

Katanya, emak beliau adalah adik beradik kepada lelaki yang terbabit dalam kes khalwat itu dan emak saudara juga kepada YB itu.

“Ini isu keluarga, tetapi yang salah tetap salah. YB berkenaan sebagai orang berpendidikan agama dan berpegang kepada ajaran Islam, perlulah mengaku dan menerima hakikat,” kata Fazli dalam satu kenyataan berekod semalam.

Beliau mengulas laporan akhbar yang memetik kenyataan YB berkenaan bahawa beliau tidak mengenali lelaki yang ditangkap khalwat itu.

Laporan akhbar Sinar Harian Selasa lalu: pihak YB berkenaan akan memfailkan saman terhadap sebuah akhbar arus perdana dan laman blog yang didakwa mengaitkan beliau dengan seorang lelaki yang ditangkap khalwat bersama wanita warga Indonesia.

YB berkenaan menegaskan, dakwaan bahawa lelaki yang ditangkap khalwat dalam keadaan yang memalukan bersama pasangan wanita Indonesia itu adalah pegawai beliau dan mempunyai hubungan darah daging dengannya, adalah tidak benar sama sekali.
Laporan Sinar Harian menyebut, YB berkenaan ketika ditemui turut menyangkal dakwaan itu sekeras-kerasnya dengan menegaskan, beliau tidak pernah mengenali individu terbabit yang ditahan khalwat bersama pasangannya di Kampung Alor Tuman, Pulau Kerengga, Marang, Jumaat lalu.

“Saya akan menyerahkan perkara ini kepada peguam Pas untuk tindakan selanjutnya,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu, di sini, semalam.

Beliau yang hadir bersama pengikutnya di balai polis untuk membuat laporan berhubung perkara itu bagaimanapun diminta ke Balai Polis Chendering kerana difahamkan ‘server’ di IPD Kuala Terengganu mengalami masalah.

Akhbar perdana tersebut, semalam, melaporkan bahawa lelaki terbabit dari Kg. Tok Dir, ditahan dalam keadaan mencurigakan dengan seorang wanita warga Indonesia dihukum denda RM2,800 oleh Mahkamah Rendah Syariah Daerah Marang, semalam (kelmarin) selepas mengaku bersalah terhadap tuduhan berkhalwat awal pagi Jumaat lalu.

Akhbar tersebut turut memetik bahawa tertuduh adalah bapa saudara kepada ADUN dari parti pembangkang.

Dalam kejadian Jumaat lalu, lelaki orang kuat parti pembangkang itu dan wanita yang bekerja sebagai pembantu rumah ditahan di dalam sebuah kereta di Alor Tuman, di Marang.

Pasangan itu didakwa berada dalam keadaan menimbulkan syak sedang melakukan perbuatan tidak bermoral kira-kira jam 1.30 pagi.

Kata Fazli: “Saya berharap sesiapa yang mengetahui isu ini hendaklah menerima secara rasional dan ambil pengiktibaran darinya”.

“Saya adalah sepupu YB berkenaan dan dia adalah sepupu benar saya sebelah emak dan yang terlibat dengan kes itu adalah bapa saudara kami “ katanya sambil meminta YB Adun berkenaan itu tidak sampai menafikan darah daging sendiri hanya kerana hendak menutup hakikat sebenar.
 
Petikan  Teganu Kita