Wednesday, June 27, 2012

Pas tidak layak ganti Umno


Ahli Dewan Negara ,Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar mempunyai pandangannya yang tersendiri bahawa Pas belum layak menggantikan UMNO.

Beliau menyifatkan keupayaan Pas masih jauh di belakang DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam Pakatan Rakyat.


“Ini jelas menunjukkan Pas belum layak mendemonasi Pakatan Rakyat sebagaimana UMNO dalam Barisan Nasional (BN),” katanya.
Dari segi prinsip, kata beliau, Pas jauh menyimpang daripada perjuangan asalnya mahu menegakkan Islam dan ketuanan Melayu.

“Ini terbukti apabila Pas sentiasa mengambil sikap mendiamkan diri apabila timbul isu ketuanan Melayu dana gama yang melibatkan Pakatan Rakyat.

“Pas juga sentiasa akur kepada tekanan daripada DAP dan PKR. Pas juga tidak ada pendirian dan hanya sekadar menjadi pak turut sahaja,” tambahnya.

“Bagaimana PAS mahu menggantikan UMNO? Bilangan kerusi Parlimen PAS lebih kecil daripada PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat sedangkan kerusi Parlimen Umno terbesar dalnm BarisanNasional,” katanya.

Beliau berkata, ramai orang Melayu tidak mahu memperjudikan, menggadai maruah dan kedudukan mereka kepada PakatanRakyat yang sememangnya anti-Melayudan Islam.

Oleh :Amirullah Othman