Thursday, February 6, 2014

Menubuh Stesen Penyelidikan di AntartikaHampir dua minggu mengetuai delegasi Malaysia dalam lawatan kerja ke Antartika bermula 18 Januari hingga 2 Februari lalu, kepulangan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said disambut meriah oleh barisan kepimpinan tertinggi kerajaan negeri serta rakyat Terengganu di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) malam tadi.

Dato’ Seri Ahmad berkata, lawatan itu bersifat eksplorasi saintifik yang merupakan jemputan daripada Kerajaan Chile menerusi Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan (YPASM) dibawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

“Kerajaan Chile yang merupakan salah sebuah negara mempunyai stesen penyelidikan paling banyak iaitu 9 buah memberi sokongan penuh terhadap Malaysia dalam bidang penyelidikan.

“Malah, menawarkan samada menggunakan kemudahan penyelidikan atau bekerjasama dengan mereka dan diberi pilihan untuk kerajaan Malaysia membina satu stesen sendiri,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sebaik tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) Kuala Terengganu, malam tadi.

Menurut beliau sehingga kini, YPASM telah menghantar seramai tujuh orang sainstis untuk membuat kajian di Antartika.

“Seorang saintis dari UMT masih lagi berada Antartika membuat kajian mengenai kehidupan marin di pusat penyelidikan Antartika kepunyaan Korea,” ujarnya.

Katanya, Terengganu terlibat secara langsung dalam sumbangan kepada petugas YPASM dan salah satu tujuan beliau ke Antartika adalah untuk melihat sendiri kehidupan sainstis yang menjalankan kajian di sana.

Tambah beliau, kerajaan negeri bersedia menghantar anak-anak Terengganu dari mana-mana universiti untuk membuat kajian di Antartika pada masa hadapan dan mengharapkan rakyat negeri ini menyambut baik tawaran yang diberikan.