Wednesday, April 30, 2014

UMNO Tidak Pernah Tolak Hudud

UMNO akan melihat dahulu rang undang-undang hudud oleh PAS sebelum mengambil keputusan untuk mengadakan muzakarah atau tidak dengan parti itu bagi melaksanakan hukum hudud.

Ketua Penerangan UMNO Malaysia , Datuk Ahmad Maslan berkata, UMNO tidak pernah menolak hudud dan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO semalam UMNO tetap membuat pendirian yang sama.

“UMNO tidak pernah menolak hudud, kaedah pelaksanaan nya berbeza pandangan antara UMNO dan PAS. Kita ingin mendengar apakah cadangan daripada PAS (mengenai hudud) dan selepas itu UMNO akan membuat keputusan samada perlu ada muzakarah atau tidak.

“Kita nak dengar dulu apa yang PAS nak buat dari segi rang undang-undang persendrian itu dan kita ingin melihat juga rang undang-undang persendirian itu dan bagaimana bentuknya,” kata yang juga Timbalan Menteri Kewangan itu.

Ahmad Maslan berkata, rang undang-undang itu mestilah sesuatu yang lengkap, terperinchi dan tebal muka suratnya.

“Hasil kajian yang tepat , kita nak lihat itu, selepas itu, sebelum ini kita tidak menolak ada perbincangan-perbincangan dan sekali lagi kita nak menyebut bahawa UMNO tidak pernah menolak hudud, kaedah pelaksaan itu yang ada perbezaan antara Pas dan UMNO,” katanya.

Menurutnya, dalam hal undang-undang hudud itu, UMNO berpadangan lebih terbuka dan tidak pernah menolak hudud.

“Kita ingin melihat penjelasan PAS dan kemudian bolehlah kita berfikir apakah langkah seterusnya,” katanya selepas menyertai satu forum dalam satu majlis anjuran Penerangan Badan PerhubunganUMNO Terengganu di Kuala Terengganu, hari ini.