Tuesday, February 8, 2011

SLOGAN DAN FATWA PAS BERUBAH SOKMOOleh: Langtelipot

Mengapa Pas ganti Umno? Di mana Parti Keadilan Rakyat? Di mana DAP dan sekutu yang lain, itulah pertanyaan Pengarah Strategik Umno Terengganu, Dato’ Dr.Rosli Mat Hassan bila diajukan mengenai momokan yang dibuat oleh pasukan perang saraf Pas.
Ini membuktikan dalam pakatan pembangkang, Pas bersikap ‘individualistik’, mementingkan puak mereka semata-mata, katanya ketika ditemui Teganukita.

Sewajarnya rakan pakatan mereka membuat pertanyaan kepada pemimpin Pas mengapa bertindak sendirian demikian? Adakah Pas sahaja yang berhak, di mana kedudukan rakan-rakan lain dalam Pakatan Pembangkang kalau Pas mahu membolot semuanya?

Dato’ Dr.Rosli yang juga Ketua Umno Bahagian Dungun menyifatkan slogan Pas ini berubah-ubah, dulunya Membangun Menurut Islam,Negara Kebajikan,Pas Untuk Semua, bahkan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Hadi Awang membuat amanat dan fatwa dalam ucapannya/ceramahnya di tahun 1981 yang antara lainnya:

Saudara-saudara sekelian percayalah,
Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka.


Eratnya Hadi dan Lim Kit Siang berdakapan...mana perginya haram berpakat dengan bukan Islam sebagaimana Amanat Haji Hadi tahun 1981 di atas tu?

Percayalah saudara-saudara sekelian,
Perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad. Bergantunglah kita kepada Allah dengan (menghadapi) puak-puak ini kerana kalau kita mati melawan puak-puak ini, mati kita adalah syahid. Mati kita adalah Islam. Kita tidak perlu masuk Buddha, Kita tidak perlu masuk Hindu, Kita tidak perlu masuk Kristian, Tapi kita menjadi kafir dengan mengamalkan 'politik suku, agama suku'.

Persoalannya perlembagaan mana yang Pas pakai di kala memerintah Kelantan dan Kedah sekarang dan memerintah secara berpakat di Selangor dan Pulau Pinang sekarang….tidakkah perlembagaan yang diucapkan kafir, undang-undang kafir dan jahiliyyah oleh Haji Hadi Awang itu ?

Oleh itu bagaimana hukum kafir, jihad dan syahid yang diungkap Haji Hadi, tidakkah berbalik kepada Pas sendiri sekarang ini?


Pernahkah Presiden Pas itu menarik balik ucapan dan amanatnya itu?
Adakah kerana sekarang ini berpakat dan berpeluk dengan DAP segala fatwa dan hukum sudah berubah?