Tuesday, February 8, 2011

YB Razif Dilantik Sebagai Ketua Penerangan UMNO Terengganu

Perlantikan YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman sebagai Ketua Penerangan Umno Terengganu yang baru menggantikan YB Dato’ Ahmad Shabery Cheek merupakan suatu pengharapan agar jentera penerangan Umno di negeri ini akan aktif dan berkesan.

Pemberian tugas kepada Ahmad Razif yang merupakan Exco Kanan Kerajaan Negeri merupakan suatu pengiktirafan dan perseimbangan di antara kedudukan beliau dalam parti dan kerajaan, kerana selama ini beliau hanya Ahli Jawatankuasa Umno Bahagian Kuala Nerus sahaja.

Namun lebih dari itu perkiraan positif yang dibuat oleh Pengerusi Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said setelah berbincang dengan Presiden parti ialah mahu melihat gerakan penerangan berjalan seiring dengan pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan dan parti yang memerintah.

Peranan Penerangan untuk memberi kefahaman kepada rakyat tentang kebenaran perjuangan Umno dan Barisan Nasional (BN) serta kerajaan yang memerintah Malaysia dan Terengganu bukanlah sesuatu yang boleh dikesampingkan.

Buat apa pembangunan hebat kalau akhirnya kerajaan dijatuhkan kerana dakyah pembangkang serta kegagalan Umno menerangkan kepada rakyat jelata dan pengundi tentang kebaikan dan persediaan yang kerajaan mereka buat untuk masa depan rakyat.

Justeru itu, penerangan dan penyampaian maklumat secara berkesan kepada rakyat hendaklah selari dengan pembangunan dan perbelanjaan yang dijalankan; dan janganlah fikir pembaziran wang untuk kerja-kerja penerangan kerana ia sama pentingnya juga dengan pembangunan lain.

Sudah sampai masanya gerakan penerangan Umno dimulakan di peringkat Bahagian-bahagian dan Dewan Undangan Negeri (DUN) malah peti undi sekalipun kerana pilihanraya di ramalkan akhir tahun ini atau awal tahun hadapan. Masa dah terlalu singkat!!

Kaedah penerangan juga perlu dipelbagaikan supaya apa yang diterangkan itu berjaya masuk ke dalam fikiran dan hati sasaran kita.

Di sini perlunya dilatih kader-kader penceramah; dan apa salahnya wakil-wakil rakyat Umno dan Exco Kerajaan Negeri juga turun padang berceramah di pentas parti memberikan maklumat kepada rakyat apa yang mereka lakukan.

Mempelbagaikan kaedah penyampaian maklumat penting. Kemahiran menceritakan dan meggambarkan seterusnya mempengaruhi sokongan itu amat penting.

Parti lawan bukannya hebat sangat, beberapa negeri yang mereka perintah haru-biru seperti Selangor, Kedah, Kelantan, Pulau Pinang- tetapi sejauhmanajkah Umno telah menerangkan kepada rakyat tentang haru-biru pemerintahan mereka di sana?

Benarkah Pas laksanakan hukum Allah dan undang-undang Islam dalam kerajaan yang mereka perintah dan anggotai di beberapa negeri?

Hakikatnya tak laksana pun, cakap dan ceramah sahaja berdegar-degar oleh pemimpin mereka mencanangkan seolah-olah mereka telah memerintah menurut Islam yang dilaung-laungkan...tetapi sejauhmana diterangkan kepada rakyat,khususnya di Terengganu tentang temberang pemimpin Pas itu?

Pendekatan penerangan kepada golongan muda juga berbeza; hari ini media baru mendominasi kehidupan golongan remaja ini. Sesuaikah dengan ceramah? Jawabnya tidak.

Sekarang dunia Facebook, Twitter, SMS, MMS, baca blog, youtube, webtv, bermacam-macam blog, tetapi sejauhmana Penerangan Umno sudah memanfaatkannya, berbanding parti lawan yang dikatakan lebih ke hadapan dalam pendekatan media baru ini sekian lama.

Ini semua juga menjadi cabaran kepada Ahmad Razif untuk memikirkan bertindak sesuatu dan membuat tranformasi Penerangan Umno yang berkesan dan realistik.

petikan dari TEGANUKITA