Wednesday, June 8, 2011

Dulu Haram Sekarang Halal

Di dalam pilihanraya 1990 dan sebelumnya, iaitu sejak golongan ulama menguasai PAS, mereka telah menggunakan ayat “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan” sebagai dalil yang mengharamkan umat Islam mengundi calon wanita dari Barisan Nasional.

Ia menjadi isu besar di dalam PRU 1990, bila berlaku pertandingan di antara calon lelaki dari PAS menentang calon perempuan dari BN dalam perebutan kerusi DUN Selising di Pasir Puteh Kelantan. Bagi memastikan calon mereka menang, PAS telahmengharamkan para pemilih mengundi calon perempuan BN bernama Cikgu Hajjah Wan Esah Binti Nik Hassan.

Dalil yang digunakan ialah ayat 34 Surah An Nisa’ yang ditafsirkan oleh mereka sebagai larangan Allah S.W.T kepada umat manusia dari mengangkat calon perempuan menjadi wakil rakyat. PAS juga telah menggunakan hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Bukhari yang berbunyi,

“Tidak akan beruntung suatu kaum yang mereka menyerahkan urusan mereka kepada seorang wanita”

Sebelum 1990, PAS pernah meletakkan calon wanita di dalam PRU awal yang disertainya tetapi selepas golongan ulama’ menguasai parti itu, ia telah mengharamkan perletakan calon wanita berdasarkan apa yang mereka katakan sebagai larangan Allah S.W.T.

Namun begitu, bermula 2004 PAS kembali membenarkan calon wanita bertanding untuk PAS. Bagaimanapun perletakkan Normala Sudirman sebagai calon PAS di dalam PRK DUN Tenang memanaskan semula isu ini, terutama bila BN meletakan calon lelaki menentang calon wanita PAS itu.

PAS sebelum berkuasa dan selepas berkuasa

Dulu – Haram undi orang kafir
Sekarang – Kena undi kafir yg bersama PAS. Dan mesti bantu mereka, walaupun anti Islam, yang penting BN tumbang.

Dulu – Haram undi wanita
Sekarang – Undilah wanita, asalkan dari PAS.

Dulu – UMNO kafir kerana bersekongkol dengan Cina dan India.
Sekarang – Boleh sekongkol dengan kafir (atau syaitan sekalipun ?). Yang penting orang Islam dalam UMNO tumbang.

Dulu – Hudud wajib dibuat. 
UMNO kafir sebab ikut undang undang Reid yang kafir.
Sekarang – Dah senyap. Ada org besar PAS yang kata idea melaksana hudud perlu di timbang semula.

Dulu – Wajib tubuhkan negara Islam
Sekarang – Waktu menang di Perak, Nizar kata pada Tajol Rosli, “tunjuk bukti yg PAS mahu tubuhkan negara Islam,”. Geng geng DAP gelak sakan ketuk meja. (cari rakaman di Youtube)

Dulu – Haram sokong UMNO kerana kerajaan UMNO biarkan arak, judi dan maksiat berleluasa di Malaysia.
Sekarang – Kena kompromi. Kalau arak masih dijual kat 7-11 atau yang jual itu org Islam, tak boleh bising bising. Nak buat macammana, DAP marah nanti.

Dulu – Mahathir wajib turun sebab dah tua sangat.
Sekarang – Nik Aziz masih diperlukan walaupun kerjanya asyik masuk keluar hospital tak henti henti.

Dulu – UMNO parti kroni
Sekarang – Dlm PKR anak beranak, dalam DAP anak beranak, dalam PAS pun anak menantu. Orang lain buat tak boleh. PAS and the geng boleh.