Wednesday, June 13, 2012

INGAT DOK LAGI… ANAK EXCO KERAJAAN DAPAT ZAKAT

Ia bukan dongeng, tetapi realiti semasa pembangkang berkuasa di Terengganu anak-anak Ahli Yang Berhormat Exco (Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri) suatu badan tertinggi dalam kerajaan negeri pun diberikan wang zakat.

Itulah pemimpin yang mendakwa mereka pejuang Islam, bercakap berdegar-degar mengenai amanah, keadilan dan perjuangan Islam, tetapi ‘ekor bergelumang dengan tahi”.

Kebetulan Exco berkenaan mempunyai nama yang sama, cuma bin berlainan, tetapi berpendidikan Islam.

Perbuatan pemimpin pembangkang itu menafikan sama sekali hak orang susah dan miskin.

Rakyat masih ingat semua ini, tiba-tiba pemimpin parti itu hari ini bercakap mengenai negarai kebajikan, seolah-olah rakyat lupa apa yang mereka lakukan semasa berkuasa.

Ini petikan temual bersama rakyat miskin yang dinafikan haknya yang dibuat kira-kira 10 tahun lalu:


“Suami saya bekerja sebagai kakitangan rendah pernah memohon bantuan Maidam untuk membiayai pengajian anak kami Yusmadi, 24 tahun untuk ke Universiti Al Azhar Mesir.

Bagaimanapun permohonan anak kami tidak diluluskan. Jika Maidam meluluskan bantuan kepada lima anak Exco Kerajaan mengapa kami pula ditolak dan tidak mendapat bantuan itu,” kata Wan Sarah Wan Othman sambil menitiskan airmata.

Minah Mat Zin, 53 tahun ibu kepada 8 anak dari Seberang Takir: “Saya terpaksa menggadai barang kemas untuk biayai pengajian anak di Mesir, permohonan anak saya dari keluarga miskin di tolak Maidam. Anak ahli Exco mereka luluskan, anak saya Wan Norsiah Wan Ngah, 22 tahun terpaksa meminta bantuan kewangan dari keluarga dan kawannya untuk membeli tiket kapalterbang ketika pulang bercuti bulan puasa lepas.”

Kedua dua temuramah ini pada 27 Januari 2002 (lihat Berita Harian yang turut menyiarkan pada 28 Januari 2002).

Mengenai isu penyelewengan pemberian wang zakat oleh kerajaan Terengganu waktu itu, pemimpin utama mereka mulanya mencabar supaya dibuktikan.

'Saya minta UMNO kemukakan kepada pihak berkenaan. Saya beri lampu hijau untuk UMNO berbuat demikian dalam tempoh 24 jam,” kata pemimpin utama itu dengan sombongnya.

Beliau yakin rakyat tidak akan mempercayai dakwaan yang dilemparkan oleh UMNO (Utusan Malaysia, 23 Januari).

Waktu itu, Ketua Penerangan UMNO Negeri, Mohd. Nasir Ibrahim (sekarang Dato’) mendedahkan penyelewengan itu.

Lalu apabila dicabar pemimpin utama kerajaan negeri waktu itu, Mohd. Nasir pun menyambut cabarannya. Beliau yang berjaya mendapat dokumen yang mendedahkan nama anak-anak Exco Kerajaan Negeri yang terlibat dalam pemberian zakat.

Bahkan kerajaan negeri waktu itu banyak lagi melakukan penyelewengan dalam hal berkaitan zakat itu termasuk tindakan melakukan kezaliman membatalkan pemberian zakat kepada fakir miskin yang berhak mendapatkannya yang berjumlah lebih 28,000 orang.

Sebenarnya kerajaan pembangkang waktu itu menghadapi kerosakan imej teruk berhubung isu zakat ini.

Adalah amat sukar bagi kerajaan pembangkang waktu itu untuk menutup penyelewengan dalam pemberian zakat kepada anak pemimpin mereka yang bertaraf Exco Kerajaan itu.

Hari ini mereka kononnya berjanji hendak menjadi juara kebajikan dan hendak tubuhkan negara kebajikan? Malulah sikit.
Oleh: Ruslan Abdul Rahman