Wednesday, June 20, 2012

UMNO Bahagian Besut tingkatkan penerangan

UMNO Bahagian Besut mempertingkatkan aktiviti penerangan dalam usaha menyampaikan maklumat dan isu semasa kepada penduduk di daerah itu bagi mengimbangi kegiatan ceramah yang dijalankan oleh pembangkang di bahagian berkenaan.

Menerusi Biro Penerangan, UMNO bahagian merangka strategi lebih berkesan dengan menyediakan bahan ceramah yang mengandungi fakta dan gambar sebagai sokongan kepada setiap ceramah yang disampaikan oleh penceramah terutama penceramah tempatan.

Timbalan Pengerusi Biro Penerangan Bahagian itu, Ghazali Che Noh, berkata pihaknya sudah menyiapkan pelbagai bentu ceramah menggunakan multimedia kepada penceramah parti bagi membolehkan mereka menyampaikan maklumat tepat dan berfakta.

Katanya, UMNO bahagian itu sudah menyediakan kira-kira 300 penceramah khas daripada pemimpinb peringkat bahagian,DUN dan cawangan yang mempunyai pengalaman dan kemahiran berceramah menggunakan kaedah tradisional dan multimedia.

Menururnya, sebagai langkah permulaan pihaknya sudah mengadakan sesi penerangan isu semasa mengenai parti kepada 500 peserta yang berlangsung di Dewan Ehsan UMNO Bahagian Besut malam tadi.

Ketua UMNO Bahagian, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih bertindak sebagai penceramah yang menerangkan dasar parti dan pembohongan pemimpin pembangkang terhadap kerajaan dan UMNO.

Ghazali berkata, selain dibekalkan dengan komputer riba, urusetia penerangan juga turut menyediakan peralatan lain termasuk CD, pendrive dan bahan bercetak kepada semua penceramah terbabit.

Selain itu, katanya, beberapa siri ceramah umum juga akan diadakan di beberapa kawasan “panas” dengan mengundang penceramah profesional dari luar Terengganu.

Oleh: Mohammad Ishak