Wednesday, January 2, 2013

Fatwa Makan Diri Sendiri


Ia bukan baru, kalau seorang yang dilahirkan pada masa ucapan mengatakan orang Umno itui kafir, sekarang ini anak itu telah dewasa dan mungkin telah mempunyai beberapa orang anak.

31 tahun membuat fatwa sendiri bahawa orang Umno itu kafir amatlah besar dosanya kerana apabila orang Umno kafirnya banyaklah kesannya termasuk kepada pembuat ucapan dan amanat itu sendiri, apatah lagi kepada pengikut yang menyakini kebenaran fatwa itu.

Amanat atau ucapan Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang (selepas ini diringkaskan sebagai Haji Hadi sahaja) yang mengkafirkan orang Umno dibuat pada tahun 1981 iaitu kira-kira 31 tahun yang lalu, lama sekali.

Sewaktu mempertahankan tuduhan bahawa orang Umno kafir pada tahun 1986 sewaktu berucap di Besut beliau menggariskan tiga faktor utama orang Umno kafir:

- Ahli-ahli Umno telah menyokong perlembagaan negara yang bukan merupakan perlembagaan Islam.

- Pemerintah yang terdiri daripada orang-orang Umno telah meletakkan perlembagaan negara lebih tinggi dari al-Quran

- Kezaliman yang ditunjukkan oleh pemerintah terhadap orang-orang Islam, khususnya Pas, jelas menunjukkan mereka (orang Umno) tidak Islam.


Penulis memetik kenyataan Haji Hadi yang sewaktu itu adalah berjawatan Naib Yang DiPertua Agung Pas sewaktu berucap di suatu perhimpunan mengalu-alukan pembebasan tahanan ISA di Kampung Pasir Akar Besut, sebagaimana laporan pada 17 Jun 1986.

Permintaan Haji Hadi untuk menjelaskan kebenaran amanat atau tuduhannya bahawa orang Umno itu kafir adalah sesuatu yang amat dialu-alukan. Walau bagaimanapun untuk bersiaran selama satu jam di telivisyen RTM atau TV 3 secara langsung itu cuma helah beliau sahaja untuk menimbulkan keraguan kononnya selama ini pihak kerajaan memutar-belitkan kenyataan beliau.

Dulunya ramai pendokong Pas sendiri pernah menafikan amanat tersebut, kononnya rekaan Umno, tetapi akhirnya kita dapat membuktikan rekod suara asal Haji Hadi mengenai ucapannya itu melalui simpanan di Pejabat Menteri Terengganu Terengganu.

Apabila suara asal ucapan itu kita siarkan, pemimpin dan pendokong Pas tidak mampu menafikannnya lagi. Kalau kita melihat rakaman kenyataan Haji Hadi kelmarin sewaktu disoal oleh wartawan mengenai perkara berkenaan (Amanat Hadi) ternampak jelas di wajahnya beliau amat tidak selesa dan bercakap dalam keadaan yang tergagap-gagap bila diasak wartawan.


Zaman sekarang era media baru, berbagai saluran boleh digunakan sama ada web tv, youtube, penerbit VCD dan seumpamanya boleh dilakukan untuk berhujah dan member penjelasan dan tidak perlu menunggu stesen penyiaran menjemput beliau untuk membuat penjelasan secara langsung (live).

Malah dalam tembual dengan wartawan itu beliau sanggup menghina bekas pengikut setianya seorang guru yang menghasilkan buku kafirkah aku’ dengan berkata, itu guru sekolah rendah dan mengajar A B C sahaja, sesuatu yang tidak wajar seorang yang berilmu agama menghina sesama insan.

Dari bahasa badan (body language) jelas memperlihatkan apa sebenarnya di dalam hati beliau (sama-samalah pembaca , penonton dan pendengar menilainya yang terdapat di youtube) dan tidak perlulah penulis mengulas lagi kerana gambar video itu telah menceritakan segala-galanya.

Apabila orang Umno menjadi kafir bermakna segala urusan orang Umno itu tidak sah, termasuk dalam soal nikah-kahwin dan bagaimana kalau dikatakan yang membuat amanat orang Umno kafir itu sendiri dinikahkan orang jurunikah Umno?

Bagaimana zuriat-zuriat yang dilahirkan hasil pernikahan yang diuruskan oleh orang ‘yang telah menjadi kafir’ kerana menjadi orang Umno? Itu persoalan besar bukannya kecil bila membabitkan fatwa dan hukum sebegitu.

Berita Harian bertarikh 19 Julai 1982 pernah melaporkan umat Islam mengecam pertubuhan politik yang terbabit dengan kegiatan membiarkan pengikut mereka melakukan perpecahan di dalam masyarakat dengan sembahyang dua imam dalam satu masjid dan dua masjid dalam satu kampung.

Pada masa itu, di Besut kejadian mengadakan sembahyang Jumaat di tempat berasingan dua sekampung adalah paling banyak iaitu 26 tempat. Di Setiu lima tempat, Marang empat tempat, Kuala aTerengganu tiga tempat, Hulu Dungun dua tempat manakala Dungun satu tempat. Malahan sehingga kini masih berlaku lagi.

Fatwa Mufti Terengganu pada tahun 1986 dengan jelas diedar menyebut mendirikan sembahyang Jumaat berasingan dalam satu kariah adalah haram. Malah Enakmen Pentadbiran Hal Ehwal Islam (Terengganu) 2001 yang diluluskan oleh kerajaan negeri Terengganu semasa Pas memerintah Terengganu dengan jelas melarang dan menjadi kesalahan yang boleh dihukum denda bagi mereka yang mendirikan masjid tanpa kebenaran dan tidak boleh mendirikan sembahyang Jumaat selain di masjid yang diisytiharkan sahaja. (Rujuk Bahagian IV Enakmen, berkenaan masjid).

Justeru itulah ahli-ahli agama berpendapat, Haji Hadi perlu menarik balik amanat dan fatwa orang Umno itu kafir dan memohon maaf atas keterlanjurannya itu.